Κοσμοσυρροή στη DIANA 2008

0

εγκαίνια DIANA 2008


Το αδιαχώρητο στους διαδρόμους της έκθεσης σήμερα. Χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της χώρας, έχουν κατακλύσει το εκθεσιακό κέντρο της Παιανίας, παρά τις … τρανταχτές απουσίες των μεγάλων εμπόρων, αντιπροσώπων και εισαγωγέων του κυνηγετικού χώρου.
Την εντύπωση κλέβει, κατά γενική ομολογία το περίπτερο που έχουν δημιουργήσει η ΚΣΕ με την ΚΟΣΕ, παρουσιάζοντας μικρούς βιότοπους λαγού, πεδινής πέρδικας, φασιανού και νησιώτικης πέρδικας, μέσα σε ειδικούς κλωβούς.

Η ποικιλία των περιπτέρων καλύπτει κάθε είδους δραστηριότητα της υπαίθρου, με εξοπλισμό για το κυνήγι, τη σκοποβολή, την ορειβασία, την κυνοφιλία, το ψάρεμα, τα φουσκωτά σκάφη, την ιππασία, το κάμπινγκ, τα αυτοκίνητα 4Χ4 κ.α.

Σάββατο και την Κυριακή οι λάτρεις των σκύλων γενικά και των κυνηγετικών φυλών ειδικότερα, θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις Διεθνείς Εκθέσεις μορφολογίας που διοργανώνει ο Όμιλος Κυνόφιλων Αθηνών.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν την Πέμπτη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στο νέο πλαίσιο άσκησης της θήρας μετά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προσφάτως στη Δράμα με κύριες κατευθύνσεις την εκπαίδευση των υποψηφίων για τη χορήγηση άδειας θήρας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τον αυστηρό έλεγχο της λαθροθηρίας, τον εμπλουτισμό της πανίδας, την ίδρυση Ειδικού Σώματος Ελεγκτών Θηροφυλακής. Στην ομιλία του τόνισε: «Στη σημερινή εποχή όπου η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο, το κυνήγι, το ψάρεμα, αποτελούν τη σταθερή γέφυρα επαφής με τη φύση και έναν αυθεντικό τρόπο για να συνεχίσει να κρατά ο άνθρωπος τους δεσμούς του με το περιβάλλον και την άγρια ζωή, πάντοτε με κανόνες, μέσα σ’ ένα πλαίσιο σεβασμού, αυτοσυγκράτησης και συνειδητής προσπάθειας για τη διατήρηση και προστασία των φυσικών αποθεμάτων. Το κυνήγι όταν διεξάγεται με τους δέοντες κανόνες αποτελεί κατά μία έννοια και μια μορφή αντίστασης στην αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον. Γι’ αυτό και πολύ εύστοχα οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έλεγαν παλιά σ’ ένα πετυχημένο σύνθημά τους «Η φύση βιώνεται… δεν αποστειρώνεται». Για εμάς, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το κυνήγι και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες αλλά συμβατές και αλληλοσυμπληρούμενες. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αντιμετωπίζει με αίσθημα αυξημένης ευθύνης τα ζητήματα διαχείρισης της φύσης και της υπαίθρου στην Πατρίδα μας, για να μην υποπέσει στο ολίσθημα της πλειοδοσίας» ώστε να γίνει αρεστό στον κόσμο των κυνηγών – ψηφοφόρων. Άλλωστε ούτε και οι κυνηγοί θα ήθελαν κάτι τέτοιο από εμάς. ….Σ’ αυτή την κόχη της Ευρώπης που ζούμε εμείς, οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν διαχρονικά ως πολύτιμο θησαυρό τις παραδόσεις, τη γλώσσα, την ιστορία, τον τρόπο ζωής, τις πολιτισμικές και πολιτιστικές αξίες αυτής της Πατρίδας. Οι αγροτικές κοινωνίες ήταν αυτές που διαμόρφωσαν τα τραγούδια μας, τα μοιρολόγια, αισθήματα και συμπεριφορές, τους ίδιους τους μύθους ή την υπερβολή τους. Στις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου, το κυνήγι συνεχίζει να αποτελεί μέρος της κουλτούρας τους αλλά και πολύτιμο στοιχείο εσωτερικής συνοχής. Κάθε απόπειρα να χαράξει κανείς πολιτική για την ύπαιθρο χωρίς να λάβει υπόψη τις ανάγκες και τη θέληση των ανθρώπων που ζουν εκεί, εκ προοιμίου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Η λύση είναι μόνο μία: Ειλικρινής διάλογος, αμφίπλευρη ενημέρωση, μα πάνω απ’ όλα σεβασμός της Πολιτείας στην άποψη για τη ζωή που αντιπροσωπεύουν οι άνθρωποι της υπαίθρου»

Την κοινή διαπίστωση ότι το κυνήγι, το ψάρεμα και οι άλλες υπαίθριες εναλλακτικές δραστηριότητες μπορούν να αξιοποιηθούν για την τόνωση μειονεκτικών σήμερα περιοχών της ελληνικής περιφέρειας εξέφρασαν όλοι οι εκπρόσωποι του πολιτικού φάσματος που παρευρέθησαν στα εγκαίνια της έκθεσης DIANA 2008.
Όπως, μάλιστα, σημείωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κιλτίδης, «στη
Ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, από τη μεριά του, εξέφρασε την πιεστική ανάγκη που αισθάνονται οι άνθρωποι της πόλης να απολαμβάνουν και να χαίρονται την ύπαιθρο, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στον αγροτουρισμό και σε υπηρεσίες σχετικά με το κυνήγι που εκφράζει η DΙΑΝΑ είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές Συλβάνα Ράπτη και Πέτρος Ευθυμίου ζήτησαν τη σύνδεση και αξιοποίηση των κυνηγετικών οργανώσεων σε ένα γενικότερο σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφερόμενοι και αυτοί στην παραδοσιακή συμβολή του κυνηγιού στην εισοδηματική τόνωση μειονεκτικών περιοχών.

Σημαντική, εξάλλου, χαρακτήρισε την προσφορά των κυνηγών στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Α. Σταύρου.

Θετικά, φυσικά, ανταποκρίθηκε σε αυτό το άνοιγμα του πολιτικού κόσμου προς την κοινωνία των κυνηγών ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Ν. Παπαδόδημας, ο οποίος τόνισε ότι θα ήταν ευχής έργον τα πολιτικά κόμματα να μπορούσαν να αξιοποιήσουν σε κοινωφελείς σκοπούς για το περιβάλλον τη μεγάλη κοινωνική εφεδρεία που αποτελούν οι 300.000 πολίτες – κυνηγοί της χώρας μας.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων