Έρευνα της ΚΟΜΑΘ για την καταγραφή της κάρπωσης του αγριόχοιρου στην Αν. Μακεδονία και Θράκη

0

komath

Η έρευνα υποβλήθηκε και έγινε δεκτή για να παρουσιαστεί στο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο , που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2013 στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση για το σοβαρό επιστημονικό έργο της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ και των κυνηγετικών οργανώσεων της χώρας μας γενικότερα.

O αριβής τίτλοςτης εργασίας είναι ο εξής: «ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΚΑΡΠΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ», Θεοφάνης N. Καραμπατζάκης, Πέτρος Χ. Πλάτής, Κυριάκος Σκορδάς, Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης

Ενα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στη κυνηγετική διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών αποτελεί η γνώση της κυνηγετικής κάρπωσης. Είναι ο πιο σίγουρος και ασφαλής δείκτης αφθονίας του θηράματος. Όταν καταγράφεται η κυνηγετική κάρπωση σε μια περιοχή, με την ανάλυση των διαφόρων μεταβλητών της μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη δυναμική του ίδιου τον πληθυσμού για την θηραματική προτίμηση των διαφόρων θηραμάτων από τους κυνηγούς, για την κυνηγετική ζήτηση κατά τόπο και χρόνο για τα διά
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης από το 2007, παράλληλα με το πρόγραμμα «Αρτεμις» της ΚΣΕ, που είναι το σύστημα καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης πανελλαδικής εμβέλειας, ξεκίνησε μια προσπάθεια απογραφής της κυνηγετικής κάρπωσης του αγριόχοιρου, στην κυνηγετική της περιφέρεια με μέθοδο που θα αναλυθεί στη συνέχεια. Το θήραμα αυτό αποτελεί το μοναδικό «μεγάλο θήραμα» που θηρεύεται ελεύθερα στους ανοιχτούς κυνηγότοπους της χώρας μας.φορα θηράματα, για την χρήση των ενδιαιτημάτων από θηράματα και χρήστες, κ.ά.

Στην παρούσα ανακοίνωση θα παρουσιαστούν αποτελέσματα της παραπάνω απογραφής για τις έξι κυνηγετικές περιόδους (2007 – 2013) που αφορούν στην Αν. Μακεδονία και στη Θράκη.

Ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι μεγάλοι πληθυσμοί του αγριόχοιρου στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι πλέον γεγονός, όπως άλλωστε συμβαίνει και σ’ όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επειδή στη χώρα μας δεν εφαρμόζεται επιλεκτικό κυνήγι το οποίο ως διαχειριστικό μέσο θα μπορούσε να αυξομειώσει τους πληθυσμούς του είδους, οι κυριότεροι πιθανότεροι λόγοι της αύξησης των πληθυσμών του είναι οι εξής:

α) η καλή θηροφύλαξη που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια με την ενεργοποίηση του σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, καταστέλλοντας κυρίως περιστατικά συστηματικής νυχτερινής λαθροθήρας την αναπαραγωγική περίοδο,

β) η γενετική «μόλυνση» του πληθυσμού του αγριόχοιρου από τις ημιελεύθερες εκτροφές οικόσιτων χοίρων με συνεπακόλουθη αύξηση της γεννητικότητας

γ) στη Θράκη, ειδικότερα στην Π.Ε. Έβρου παρατηρείται «εισαγωγή» αγριόχοιρων από τη γειτονική Τουρκία λόγω της υπερβολικής κυνηγετικής πίεσης που δέχεται εκεί από την κήρυξή του ως «επιβλαβές».

Τις κυνηγετικές περιόδους 2008-09 έως 2012-13 στην Αν. Μακεδονία θηρεύτηκαν 10.864 αγριόχοιροι και στην Θράκη 4.107 αντίστοιχα. Οι πληθυσμοί είναι αρκετά υψηλοί, γεγονός που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως θηροφύλαξη, υβριδισμός, κ.α.

hunters.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων