Ξεκινά το κυνήγι για 6.500 κυνηγούς στην Αχαΐα

0

kinigasΜε 6.500 περίπου κυνηγούς σε ολόκληρο τον Νομό Αχαΐας έτοιμους να εξορμήσουν ξεκινά την Τρίτη η νέα κυνηγετική περίοδος.Σύμφωνα με τη «Γ», η Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου κατάφερε φέτος να μην αυξήσει τα τέλη έκδοσης αδειών θήρας, γεγονός που επέτρεψε σε πάρα πολλούς κυνηγούς, παλαιούς και νέους να συνεχίσουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα πάρα την κρίση.

Ήδη όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν μεγάλη η προσέλευση στα γραφεία των Κυνηγετικών Συλλόγων της Αχαΐας για θεώρηση των αδειών που έφθασαν περίπου στις 6.500-7.000 σε όλο το Νομό και τις 40.000 στα όρια ευθύνης της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας (Πελοπόννησο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη).

Τα κυνηγετικά ενδιαφέροντα των κυνηγών του Νομού ξεκινούν με την αναζήτηση τρυγονιών και ορτυκιών τόσο στα πεδινά όσο και στις ημιορεινές περιοχές όπου συχνάζουν αυτά τα θηράματα λίγο πριν αρχίσουν τη μετανάστευσή τους. Σ τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά το κυνήγι του λαγού και του αγριογούρουνου ενώ για την πέρδικα η θήρα αρχίζει στις 2 Οκτωβρίου και στα στέκια των κυνηγών ακούγονται ενθαρρυντικά μηνύματα για εμφανίσεις αρκετών κοπαδιών ορεινής πέρδικας στα βουνά.

Με αφορμή την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, ο πρόεδρος της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, Κώστας Μαρκόπουλος, δήλωσε πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το κυνήγι είναι μία δραστηριότητα που θα πρέπει να είναι ευχάριστη και να μην έχει δυσάρεστα αποτελέσματα. Πρέπει να σεβόμαστε το θήραμα, να είμαστε ιππότες απέναντι σε αυτό, να σεβόμαστε τον κτηνοτρόφο, τον αγρότη και όλους τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο αποδεικνύοντας ότι σεβόμαστε πάνω απ’ όλα τον εαυτό μας. Πρέπει να τηρούμε τους γραπτούς και άγραφους Νόμους και να δεχόμαστε τον έλεγχο της θηροφυλακής. Ξεκαθαρίζω ότι οι λαθροθήρες αποτελούν ξένο σώμα και θα διωχθούν αμείλικτα. Κατ’ άλλα εφιστώ την προσοχή σε όλους, γιατί πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το άδειο όπλο σκοτώνει».

Ο κ. Μαρκόπουλος εφιστά επίσης την προσοχή των κυνηγών όσον αφορά τα κρούσματα της λύσσας. «Πάρα πολλοί θα εξορμήσουν στη Βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα, εκεί όπου έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα λύσσας. Η λύσσα παραμένει θανατηφόρος απειλή, η οποία μεταφέρεται πολύ εύκολα στον άνθρωπο. Πρέπει όλοι οι κυνηγοί να εμβολιάσουν απαραιτήτως τα σκυλιά τους άμεσα», τόνισε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου.

Από την Τρίτη και για τις επόμενες ημέρες το κυνήγι εστιάζεται στα αποδημητικά πουλιά. Από την Κ. Αχαΐα μέχρι και τη Βάρδα υπάρχουν «ζώνες» περάσματος των θηραμάτων. Συγκεκριμένα, στην Αχαΐα οι ζώνες αυτές είναι: Όρια Eπαρχ. Πατρών-Aιγιαλείας, πεδινές περιοχές Kαλαβρύτων, Δ.Δ. Mανεσίου, Δ.Δ. Aρμπούνων, Δ.Δ. Aροανίας, Λεκανοπέδιο Λουσών και περιοχή Aιγίου, ενώ στο Ν. Ηλείας είναι: Eκβολές Πηνείου έως Kουνουπελίου, Zώνη κατά μήκος του ποταμού Aλφειού από Δ.Δ. Mάτεσι, Ποταμός Nέδας, από Δ.Δ. K. Φιγαλείας-Γέφυρα οδού Kρεστενών-Aνδριτσαίνης επί ρεύματος Kόβιτσα σε πλάτος 400 μ.

Θυμίζουμε ότι η κυνηγετική περίοδος τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου 2014, και κατ’ εξαίρεση, θα επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου ως και τις 10 Μαρτίου 2014 προκειμένου να ελεγχθούν οι πληθυσμοί τους.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Επίσης, οι κυνηγοί απαγορεύεται να κυνηγούν:

– Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής

– Στα εκτροφεία θηραμάτων

– Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας

– Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών

– Σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής

– Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές

– Σε όλες τις περιοχές και για όλα τα είδη που ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας – Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών

– Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία.

http://www.thebest.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων